گروهي از محققان دانشگاه كاليفرنيا روشي اميدواركننده براي تشخيص دو نوع از ديابت از طريق دوربين موبايلهاي هوشمند امروزي طراحي كردهاند. اين گروه خلاق ترفندي ارائه دادهاند كه به هيچ ابزار سخت افزاري به جز يك دوربين تلفن هوشمند فعال نياز نيست و ميتواند حتي تا هشتاد درصد در تشخيص صحيح بيماري دقت داشته باشد.
انواع ديابت ميتوانند براي مدت خيلي زيادي بدون علامت باشند و به همين دليل به سختي از ظاهر افراد قابل تشخيص هستند. در همين راستا «رابرت اورام» محقق ارشد اين موضوع ميگويد: «تا امروز هيچ ابزار غيرتهاجمي و در دسترسي وجود ندارد كه بتواند ديابت را به سادگي تشخيص دهد، و به همين دليل ما انگيزه لازم را براي توسعه اين الگوريتم به دست آورديم».
اين سيستم مبتني بر تغيير حجمسنجي نوري (PPG) طراحي شده؛ ترفندي كه در آن درخشش نور روي يك بافت پوستي ميتواند تغييرات حجم خون را نمايان كند. معمولا از PPG براي تشخيص ضربان قلب و ميزان اكسيژن خون در معاينه سرپايي توسط پزشكان استفاده ميشود.
طبق مطالعات صورت گرفته محققان معتقدند دوربينهاي تلفنهاي هوشمند ميتوانند PPG را اندازهگيري كنند؛ به همين ترتيب در اقدام اول الگوريتمي مبتني بر يادگيري ماشين طراحي شده كه ميتواند دادههاي ميليونها ثبت اطلاعات PPG را اندازهگيري كرده و متوجه شود آيا هدف كه در سلامتي كامل به نظر ميرسد ديابت دارد يا خير. اين شبكه عصبي تاكنون ۲.۶ ميليون مورد PPG از ۵۳ هزار نفر را ثبت كرده كه ديابت آنها تشخيص داده شده است.
با استفاده از اين الگوريتم، محققان با تاباندن نور چراغ قوه گوشي به انگشت افراد و استفاده از دوربين موبايل آزمايشاتي صورت دادهاند. اين سيستم در هشتاد درصد موارد موفق شده به درستي ديابت را تشخيص دهد. اين الگوريتم با در اختيار داشتن شرايط جسمي فرد از جمله وزن و سن و جنسيت ميتواند با دقت بالاتري هم ديابت را شناسايي كند.
هنوز تحقيقات زيادي لازم است تا اين سبك از تشخيص ديابت به اپليكيشني كاربردي براي مصارف عمومي تبديل شود، اما در هر صورت ايده كلي ماجرا به شدت اميدواركننده است و شايد در آينده هر كسي بتواند در خانه خودش وضعيت سلامت اعضاي خانوادهاش را بسنجد. محققان سخت در تلاش هستند تا ترفندهاي جديد شناسايي ديابت را جايگزين تكنولوژيهاي قديمي و موجود در دنيا كنند.
منبع: