آيا شما هم هنوز به درستي نميدانيد عزت نفس چيست و چگونه ميتوان آن را ارتقاء داد؟ شايد بهتر باشد اين مطلب را با دقت بيشتري بخوانيد. به طور كلي ميتوان گفت عزت نفس يعني اينكه ما درباره خود چه احساسي داريم. به بيان بهتر ميزان ارزشي كه براي خودمان قائل هستيم همان عزت نفس ما است. البته ممكن است ما در ظاهر بگوييم كه براي خودمان ارزش زيادي قائليم اما در موقعيتها و امور روزمره به طور مداوم از خود انتقاد كنيم و خودمان را آدم ناتواني بدانيم. ذكر اين نكته نيز ضروري است كه عزت نفس بيشتر تحت تاثير شرايط خانوادگي قرار دارد و اگر فرد در همان كودكي و در داخل خانواده حس ارزشمندي داشته باشد عزت نفس مثبتي خواهد داشت.
عزت نفس ميتواند منفي يا مثبت باشد. در عزت نفس منفي ما معمولاً ارزيابي منفي از خود داريم. اين نوع ارزيابي معمولاً در شرايط عادي در فرد وجود ندارد اما وقتي او با يك موقعيت پيچيده و دشوار روبرو ميشود اثرات آن را ميبيند. در اين حالت فرد احساس ناراحتي ميكند و در خود غرق ميشود.
بيشتر بخوانيد: پرسشنامه عزت نفس كوپر اسميت (SEI)
آيا عزت نفس افزايش مييابد؟
پاسخ اين سوال بله است اما بايد بدانيد كه افزايش دادن عزت نفس در بزرگسالي تا حدودي سخت است و گاهي اوقات نياز به يك درمانگر دارد. بهتر است كه قبل از اينكه دير شود به فكر افزايش عزت نفس در فرزندانتان باشيد تا در آينده با مشكل روبرو نشوند. در اينجا با چند روش براي افزايش عزت نفس آشنا ميشويم.
راههاي افزايش عزت نفس
۱- هوشيار باشيد
در مرحله اول سعي كنيد رفتارهايي مخربي كه به دليل عزت نفس پايين در شما ايجاد شدهاند را شناسايي كنيد. برخي از اين رفتارها عبارتند از: مصرف سيگار يا ساير مواد اعتياد آور، خلق منفي همانند افسردگي، و استفاده مفرط از اينترنت كه گاهي ميتواند به اعتياد اينترنتي نيز بينجامد. پس از شناسايي اين رفتارها بايد راههايي براي تغيير آنها بيابيد.
۲- تمرين مراقبت از خود
سبك زندگي خود را تغيير دهيد و يك زندگي سالم از لحاظ تغذيه، تفريح و فعاليت بدني داشته باشيد. شما ميتوانيد سبك زندگي خود را با استفاده از پرسشنامهها ارزيابي كنيد (براي ارزيابي سبك زندگي خود اينجا كليك كنيد).
۳- شناسايي عواملي كه عزت نفس پايين شما را فعال ميكند
عزت نفس برخي افراد در هنگام استرس (براي مثال وقتي مورد انتقاد قرار ميگيرند) فعال ميشود. ممكن است در موقعيتهاي ديگري عزت نفس منفي شما فعال شود و شروع به انتقاد از خود كنيد و خود را شكست خورده بدانيد. سعي كنيد موقعيتهايي كه سبب فعال شدن اين حالت ميشود را شناسايي كنيد.
۴- روشهاي ساده مختص خود را به كار ببريد
قطعاً روشهايي وجود دارد كه در شما احساس آرامش ايجاد ميكند. برخي افراد با موسيقي، برخي با روشهاي ريلكسيشن و برخي با پياده روي احساس آرامش ميكنند. وقتي چيزي در شما استرس ايجاد ميكنند روشهاي شخصي خود را به كار ببريد تا تسكين يابيد. اين كار سبب قطع چرخه فعاليت عزت نفس منفي ميشود.
۵- بايستيد و توجه كنيد
بيشتر رويدادهايي كه براي ما اتفاق ميافتد شبيه هم هستند. بنابراين بايد به تشابهات بين موقعيتها دقت كنيد و بدانيد كه اكثر حالات منفي كه در شما ايجاد ميشود به دليل برخي رويدادهاي ثابت و مشابه است.
۶- به حالات خود آگاه باشيد
وقتي رويدادي براي شما اتفاق افتاد كه احساس بدي داشتيد به جاي انفعال، درباره آن رويداد و احساس خود با خودتان حرف بزنيد. براي مثال: دوستم همين حالا به من گفت تو احمقي و من كم كم دارم دچار استرس شديد و خجالت ميشوم. اين اقدام سبب ميشود كه به مرور از حالت انفعال بيرون بياييد.
منبع: