دانشمندان با استفاده از تجهيزات و دوربينهاي پيشرفته موفق به كشف دورترين جرم فضايي در منظومه شمسي شدند كه حدود چهار برابر پلوتون از خورشيد دورتر است. اخترشناسان در اين پروژه اطلاعات ارزشمندي در مورد مدار حركت اين جرم فضايي ارائه كردهاند. اين جرم فضايي آنقدر دور است كه هر سفرش به دور خورشيد يك هزاره طول ميكشد.
در سال 2018 دانشمندان موفق به كشف جرم فضايي بسيار دور شدند و آن را «فاراوت» ناميدند. تيم تحقيق در ادامه بررسيهاي خود، موفق به كشف جرم فضايي ديگري كه دورتر از Farout قرار دارد، شدند و به دليل فاصله زيادش آن را «فارفاراوت» ناميدند. با توجه به حركت كند و فاصله زياد هر دو جرم فضايي يعني فاراوت و فارفاراوت ، محاسبه و شناسايي مدارهاي آنها را با دشواريهايي روبرو ميكند و استخراج اطلاعات دقيق مدار حركت اين دو جرم فضايي ممكن است سالها طول بكشد.
فواصل طولاني در منظومه خورشيدي بر اساس فاصله بين زمين تا خورشيد سنجيده ميشود. اين فاصله يك واحد نجومي (AU) ناميده ميشود. فاصله «فارفاراوت» از خورشيد در حال حاضر 132 واحد نجومي است و براي مقايسه بايد بدانيد فاصله بين «پلوتو» و خورشيد در دورترين حالت از 49 واحد نجومي فراتر نميرود. فارفاراوت در نزديكترين وضعيت در فاصله 27 واحدي و در دورترين حالت در فاصله 175 واحد نجومي از خورشيد قرار ميگيرد.
مدار حركت فارفاراوت كمي عجيب است ولي نشان ميدهد كه در حركت به دور خورشيد از مدار نپتون عبور ميكند. از سوي ديگر اين جرم فضايي ابعاد نسبتا كوچكي دارد و عرض آن در حدود 400 كيلومتر است.
«اسكات شپارد» يكي از محققان موسسه علوم «كارنگي» و از اعضاي تيم تحقيق ميگويد:
«كشف فارفاراوت توانايي روزافزون ما را در نقشه برداري از منظومه شمسي و مشاهده هر چه دقيقتر منظومه شمسي نشان ميدهد. انجام چنين كاري تنها با پيشرفتهاي چند سال اخير و با كمك دوربينهاي ديجيتال قدرتمند در تلسكوپهاي بسيار بزرگ، امكان پذير است.»
بيشك تلاش دانشمندان براي كسب اطلاعات بيشتر در مورد اين جرم فضايي به همين جا ختم نخواهد شد و كماكان ادامه دارد.
منبع: